Siirry pääsisältöön

Kevään pieniä onnistumisia - tilannekatsaus

Ajoitan yleensä ostokseni päin helvettiä. Se ei tietenkään ole tarkoituksellista, mutta useimmin saan seurata ostotoimeksiannon jälkeen kylmä hiki otsalla hankintani arvon supistumista päivätolkulla. Viimeisten ostosten kanssa oli tuuria tai sitten alan kehittyä tässä. Uutena omistuksena huhtikuun lopussa hankkimani PKC Groupin osakkeiden arvo on noussut ostohetkestä yli kymmenen prosenttia ja lisäämäni Digiankin arvo on noussut melkein viisi prosenttia. Tällaisten viikottaisten tai edes kuukausittaisten hinnanvaihteluiden seuraaminen pitkäjänteisessä osakesäästämisessä on täysin turhaa. Kyllä se vaan kuitenkin syö miestä, jos arvo tippuu useita prosentteja heti ostohetken jälkeen, niin kuin minulle usein käy. Sitä hetken kuvittelee tehneensä huonot kaupat, vaikka pitkän tähtäimen näkymät olisi kuinka hyvät.

Sellaisen veivauksen tein lisäksi salkkuun, että hankkiuduin eroon salkun raaka-aineiden hintoja seuraavasta ETF:stä (DBC). En osaa arvioida raaka-aineiden hintojen kehitystä ja lyhyemmäksi sijoitukseksi se oli tarkoitettu joka tapauksessa. Tilalle hankin suurin piirtein samalla rahalla maailman suurinta yhtiötä eli amerikkalaista Wal-Martia. Olen jo pitkään kaivannut salkkuun jotain vähittäiskauppa-alan yhtiötä hajautukseksi ja Wal-Mart ei varmasti ole sillä alalla huonoimmasta päästä. Lisäksi sitä sai nyt hankittua alennetuin kaupankäyntikuluin Nordnetin kampanjan ansiosta. Yhtiön P/E on karvan vajaa 11, P/B 2,6, oman pääoman tuotto 23% ja yhtiö on nostanut osinkoa viimeisen 25 vuoden ajan, joka ikinen vuosi!



Ykkössalkussani on tällä vain yksi murheenkryyni ja se on Nokia. Se on ainut yhtiö johon minulla ei ole enää hitustakaan uskoa. Olen lukenut kaiken mahdollisen uutisoinnin Nokian uusista kuvioista ja positiivisimmissakin ennusteissa Nokian uskotaan pitkällä aikavälillä kykenevän korkeintaan torjuntavoittoon ja säilyttämään enintään 20% markkinaosuus. En osaa kuvitella mitään syytä miksi iPhonen tai Android-puhelimen omistaja vaihtaisi luurinsa Nokiaan, oli siinä sitten Skype tai ei. Kuluttajana en ole itsekään vähääkään kiinnostunut Nokian puhelimista. Yhtiön valtava kassa ei osakesäästäjää montaa vuotta lämmitä, jos yhtiön tuotteisiin ei ole lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä mitään uskoa.Olen jo pikkuhiljaa vähentänyt Nokia omistusta ja lapioinut vapautunutta hilloa mm. Talvivaaraan, jossa näyttäisi olevan enemmänkin potentiaalia. Minulla oli parhaimmillaan tai ennemminkin pahimmillaan yli 20% salkusta Nokiaa.

Piotroskin arvosijoitusmenetelmällä muodostettuun kakkossalkkuuni on tulossa kesäkuussa ensimmäinen vuotuinen pisteiden tarkastus. Kirjoitan siitä yksityiskohtaisesti sitten kun aika koittaa.

Kahden salkkuni yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti hetkellisesti 30 000€ tässä keväällä. Se alkaa tuntua jo ihan mukavalta turvalta tulevaisuuden varalle.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea