Siirry pääsisältöön

Piotroski-salkun vuosikatsaus

On tullut vuotuinen aika tarkistaa Piotroskin arvosijoitusmenetelmällä muodostetun kakkossalkkuni tilanne. Olin asettanut itselleni tarkasteluajankohdaksi 13.6., mutta nyt sattui olemaan sopivasti luppoaikaa tähän ja päivämäärä oli joka tapauksessa hatusta vedetty.

Rahaa olen siirtänyt salkkuun 7 300 euroa ja salkun markkina-arvo käteinen mukaanlukien on tätä kirjoittaessa 6 760 euroa. Ihan tällä tuotolla ei vielä ole varaa haistatella työnantajalle ja jäädä eläkkeelle. Tappiolla ollaan reilu 500 euroa. Salkun tuotto taatusti häviää kaikille mahdollisille osakkeiden yleistä kehitystä mittaaville indekseille tällä ensimmäisellä tarkastelujaksolla. Tarkistettuani salkun tapahtumat huomasin muodostaneeni salkun nykyisen kokoonpanon vasta helmikuun  lopussa, joten kyseessä on aika lyhyt tarkastelujakso, enkä aio sen perusteella vetää vielä johtopäätöksiä, vaikka kehnolta näyttääkin.



Tässä tämän hetkiset salkun yritysten Piotroskin kaavalla saamat pisteet Value-investing.eu -palvelusta:

  • 8,0 - CCL INDUSTRIES INC.

  • 6,5 - D.Logistics

  • 7,0 - Healthways, Inc.

  • 7,5 - RNB RETAIL AND BRANDS AB

  • 7,5 - Rottneros AB

  • 7,5 - Stora Enso Oyj A

  • 8,5 - Turkistuottajat Oyj C

  • 7,5 - UPM-Kymmene Corporation

Suoraan sanottuna en nyt tiedä kannattaako näistä vaihtaa mitään, koska kaikki saa edelleen aika korkeat pisteet. Samoilla markkinoilla on korkeampiakin pistelukuja saavia yrityksiä, mutta kannattaako esimerkiksi seitsemän pisteen yritystä vaihtaa kahdeksan pisteen yritykseen? Sen verran aion kuitenkin käydä kauppaa, että vaihdan kaksi vähiten pisteitä saavaa yritystä kahteen eniten pisteitä saavaan samoilta markkinoilta, joita minulla ei ennestään ole. Näin ollen tulen tekemään seuraavat toimenpiteet lähiaikoina.

Myyn:
     
  • 6,5 - D.Logistics

  • 7,0 - Healthways, Inc.

Ostan:

  • 9,0 - GLACIER MEDIA INC

  • 8,5 - G&K Services, Inc.

Näillä muutoksilla mennään sitten seuraava vuosi, jos vaan jaksan pysyä kylmäpäisenä ja pitäytyä strategiassa.




--------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätty 6.6.2011:

Otin neuvosta vaarin ja päätin olla myymättä yrityksiä näin pienillä piste-eroilla. Sen sijaan parannan hajautusta lisäämällä rahaa salkkuun ykkössalkun Nokian osakkeiden myynnistä vapautuneilla varoilla. Tästä lisää myöhemmin.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kommentit

  1. Muutama huomio:
    1. Piotroski salkun määrällinen hajautus on aivan liian suppea
    2. Maantieteellinen hajautus on liian pieni (iso osa Suomea)
    3. Pelkkä F-score ei ole riittävä kriteeri (ei järkeä vaihtaa korkeamman pisteen yhtiöihin, jos on jo valmiiksi 7-9 pisteen sisällä)
    4. Älä katso pelkkää F-scorea vaan muista Piotroskin lähtökohta: yhtiön P/B:n tulee kuulua alimpaan 20%:iin

    Korjaustoimenpiteitä siis tarvitaan, jos haluat hoitaa salkkua oikeaoppisesti Piotroskin menetelmän mukaisesti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos huomioista! Juuri tämän kaltaiset kommentit tekee tämän blogin kirjoittamisesta vaivan arvoista.

    1. Tiedän että hajautus on liian suppea, mutta salkkua perustettaessa ei valitettavasti ollut varaa useampaan yritykseen. Tai olisihan sitä voinut ostaa pienempiä eriä, mutta silloin toimeksiantopalkkiot olisivat nousseet suhteessa kohtuuttomiksi. Tarkoitus on laajentaa hajautusta myyntivoitoilla ja osingoilla tai lisäämällä uutta rahaa salkkuun palkkatuloista.
    2. Maantieteellisen hajautuksen kehnous on osaltaan seurausta tuosta ensimmäisestä kohdasta. Valitsin yritykset screenerin kärjestä ja silloin siellä sattui komeilemaan myös nuo kolme suomalaista yritystä. Muuten markkina-alueet on valittu sen mukaan mitä Nordnetin verkkopalvelu välittää.
    3. Ok, näin vähän epäilinkin. Jätän turhan veivaamisen, jos pisteet edelleen korkealla.
    4. Hmmm, mites tämä ilmenee value-investing.eu -palvelun screenerillä? Luulin oletusasetuksilla tämän olevan jo huomioituna listasijoituksissa. Vai mitä se "Selection of the 20 % best stocks" tarkoittaa?

    Ruutukaappaus screeneristä:
    http://55vuotiaanaelakkeelle.files.wordpress.com/2011/06/piotroski_screener.png

    VastaaPoista
  3. Value-investing.eu:n Piotroski screenerin "Selection of the 20% best stocks" tarkoittaa juuri tuota P/B rajaa. Sitä voi itse asiassa screenerissä rajata tiukemmaksi tai laventaa, jos niin haluaa. Jos olet sillä asetuksella mennyt, niin asia on kunnossa. Itse muuten tykkään käyttää ennemmin Silverlight versiota screenereistä - kannattaa tutustua.

    13.6. jälkeen on saatavilla viime vuoden tuotto kunnolla hajautetusta Piotroski strategian tuotosta jälleen vuoden ajalta. Voin vaikka postittaa tänne tuloksen, jos muistan. Voi olla hauska verrata millainen ero sillä on omiin tuloksiisi.

    Suhtaudu muuten varauksella noihin Nordnetin tarjoamiin tuottoihin. Se ei nimittäin ymmärrä muissa valuutoissa tapahtuneiden muutosten päälle (ei älyä valuuttakurssimuutosten päälle siten, että salkun "pohjavaluutta" on euro). 9A laskelmissa ne ovat oikein, mutta tuossa salkun seurantasivulla tuotot ovat mitä sattuu Nordnetin ilmoittamina. Todellinen tuottosi/tappiosi on siis eroaa varmaan tuosta 500 eurosta jonkin verran.

    VastaaPoista
  4. @KTR
    Tuo Piotroski-salkun tulos ja sisältö olisi äärimmäisen mielenkiintoinen, joten voisit sen postata.

    Kiitos

    VastaaPoista
  5. Laitan, kun tulokset ovat saatavilla. Lataamme tänä vuonna kaiken historiadatan uusiksi Datastreamista, sillä otamme tulevia kehityshankkeita silmällä pitäen mukaan uutta dataa (mm. Altman Z-score). Tämän johdosta viime vuoden tietojen saanti hieman viivästyy.

    VastaaPoista
  6. "Value-investing.eu:n Piotroski screenerin “Selection of the 20% best stocks” tarkoittaa juuri tuota P/B rajaa."

    Millaisia P/B arvoja kyseinen lowest 20th percentile tuottaa? Missä haarukassa pyöritään ja mikä on suurinpiirtein keskiarvo?

    VastaaPoista
  7. No niin, nyt on viimein ajettu uutta dataa sisään järjestelmään. Sanity check on tosin vielä tekemättä, mutta tuskin tulokset sen myötä paljoa muuttuvat.

    Tuotto ajalta 6/2010-6/2011 Piotroski strategialla käyttäen 20 osakkeen hajautusta minimi market cap 25 miljoonaa ja osakkeen minimi keskimääräinen päivävaihto 10.000 euroa antaa tuotoksi 24,82% osinkojen kanssa ja ilman osinkoja 20,87%. Veroja ja kuluja ei ole näissä luvuissa huomioitu.

    Seuraavat 20 osaketta olisivat olleet tuona aika salkussa (suluissa tuotto osinkojen kanssa):
    Crown van Gelder (-19%)
    Velcan Energy (92,82%)
    CSP International (28,93%)
    Modelabs Group (80,62%)
    Public Power (-13,89%)
    Rytu (poistunut pörssistä 20.1.2011) (20,28%)
    Sacyr Vallehermoso (56,96%)
    Sektkellerei Schloss Wachenheim (-16,29%)
    Kizoo (21,29%)
    Muscita Aluminium Industries (47,54%)
    Leifheit (+33,57%)
    Lesnxconstructeurs (+38,80%)
    La Doria (0,11%)
    Grandi Viaggi (+21,22%)
    Sonae Com Limited Data (+10,16%)
    Conwert Immobilien Invest (+38,28%)
    Buongiorno (+52,97%)
    Air Berlin (-15,31%)
    Sofina (+7,45%)
    Hubwoo (+9,92%)

    VastaaPoista
  8. Hienoa, kiitos päivityksestä! Pitääpä lisätä hajautusta omaan salkkuun.

    VastaaPoista
  9. Tämän minäkin haluaisin tietää kyllä.

    VastaaPoista
  10. Riippuu mistä roikkuu. Eri markkinatilanteissa ja eri markkina-alueilla 20% alaraja antaa eri arvoja.

    VastaaPoista
  11. Tässä eurooppalaisten yhtiöiden P/B -luvut listan kärjestä:


    0.42
    0.74
    0.71
    0.72
    0.74
    0.70
    0.42
    0.68
    0.75
    0.57
    0.69
    0.46
    0.68
    0.68
    0.61
    0.46
    0.41
    0.68
    0.60
    0.56
    0.45
    0.65
    0.65
    0.57
    0.27
    0.52
    0.39
    0.52
    0.29

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea