Siirry pääsisältöön

Kahvisnobbailua

Maailmantalouden kriisi on sen verran vakava, että kirjoitan nyt kahvista. En hyödykkeenä tai sijoituskohteena, vaan nautintoaineena. Sitä kahvi minulle on eli puhtaasti nautintoaine, sanan varsinaisessa merkityksessä. Siksi minulle ei ole yhdentekevää miltä kahvi maistuu ja olen valmis näkemään hieman vaivaa sen valmistamiseksi. Määrällisesti kulutan melko vähän kahvia ja siksi kustannuksilla ei ole suurta merkitystä.

Suomalaisissa ravintoloissa ja työpaikoilla suositaan vaaleapaahtoisia kahveja, joille on ominaista mieto aromi ja voimakas hapokkuus. Tämä epämiellyttävä sivumaku korostuu mitä pidempään kahvi on seissyt. Tällaiseen kahviin tottunut ihminen saattaa yllättyä positiivisesti vähähappoisen ja tummapaahtoisen kahvin mausta, jossa yleensä on myös voimakkaampi aromi. Tummapaahtoinen kahvi myös ärsyttää vatsaa vähemmän.

Suosittelen aloittamaan snobbailun luopumalla maidon käytöstä "tavallisen" kahvin kanssa. Se voi aluksi olla vaikeaa varsinkin huonolaatuisten vaaleapaahtoisten kahvien kanssa, jolloin maito peittää jonkun verran hapokkuutta. Sen jälkeen kun tottuu juomaan kahvinsa maidotta, tuntuu hullulta lisätä sitä kahviinsa. Suoraan sanottuna en tiedä maidon lisäämisen vaikutuksesta laatukahvin makuun, koska en ole sitä kokeillut. Erikoiskahvit cappuccino, latte ja muut on oma lukunsa.

Olen jakanut snobismin harrastuneisuuden eri asteisiin, joissa kustannukset ja vaivannäkö lisääntyvät harrastuksen edetessä.

1. Parempaa kahvia suodatinkeittimessä
 
Nordquist
Suurimmalla osalla meistä on jonkunlainen kahvikone, yleensä kahvinkeitin, joka laskee kuumennetun veden jauhettujen papujen läpi ja suodattaa nesteen paperisen suodattimen avulla. Kaikkein halvimmalla ja helpoimmalla pääse siten paremman kahvin makuun yksinkertaisesti ostamalla parempaa kahvia. Nykyään lähes jokaisesta pikkukaupastakin löytyy esimerkiksi Arvid Nordquistin  kahveja, jotka on kelvollisia arkikahveja ja vain euron tai pari kalliimpia per paketti kuin Presidentti ja muut. Jos viitsii hankkia kahvinsa lähikauppaansa kauempaa, valinnanvara lisääntyykin huimasti. Näistä voi vaikka lähteä testailemaan.

Itse olen viehtynyt alkuperämaakahveihin, jotka ovat kotoisin tietystä maasta ja usein tietyltä tilalta, sekoituksen sijaan.


2. Kokonaisia papuja ja kahvimylly
 
Paahdettuja papuja
Astetta parempaan kahvinautintoon päästään hommaamalla kahvimylly papujen jauhamiseen ja itse kahvi valmiiksi paahdettuina papuina. Edullisimmalla laitteella pääsee hyvin alkuun, eikä useimmilla tule koskaan tarvetta päivittää sitä. Gigantista esimerkiksi löytyy Krupsin kelvollinen perusmalli alle kolmella kympillä. Jauhamalla itse pavut joka kerta juuri ennen kahvin valmistusta voi olla varma siitä, että kahvi on tuoretta ja sen eron huomaan maussa selvästi. Sen huomaa myös juuri jauhetun kahvin mielettömän hyvässä tuoksussa.
 
 
3. Kahvilaitteen päivitys
 
Aeropress
Kahvilaitteissa on suuria eroja ja halvin on harvoin hyvä. Jos haluaa päästä edelleen helpolla ja käyttää "perinteistä" kahvinkeitintä, niin suosittelen päivittämään sen Moccamasteriin tai vastaavaan laitteeseen, jonka toteutuksessa on kiinnitetty enemmän huomiota suodatuslämpötilaan ja muihin kahvin makuun vaikuttaviin seikkoihin.

Erinomaisen helpolla pääsee myös pressopannun kanssa. Niitä saa sen verran edullisesti mistä tahansa, että sellainen kannattaa ostaa vaikka kahvinkeittimen lisäksi. Sillä tulee hyvin erimakuista kahvia kuin suodatinkeittimellä ja on makuasia kummasta pitää enemmän. Itse käytän arkikäytössä yleensä pressopannua enkä itseasiassa edes omista kahvinkeitintä.

Jos riittää enemmän viitseliäisyyttä kahvin valmistamiseen, niin suosittelen kokeilemaan Aeropressiä. Laite vähentää kahvin kitkeryyttä ja yhdistettynä vähähappoiseen kahviin, tulee lopputuloksesta uskomattoman pehmää, mutta aromikasta kahvia. Tämä on oma suosikkini ja maksaa vain kolme kymppiä. Sekä pressopannu että Aeropressi mahdollistaa helposti suodatuslämpötilan kontrolloimisen. Veden lämpötilalla on suuri vaikutus kahvin makuun ja väitän, että kuka tahansa erottaa 99-asteisella ja 80-asteisella vedellä valmistetun kahvin maussa eron. Millä tahansa veden keittääkin, niin kannattaa antaa sen seistä kansi auki kymmenisen minuuttia ennen valmistamista. Jos haluaa hifistellä, niin kannattaa ostaa nesteen lämpötilan mittari, mikä ei maksa sekään paljon.
La Pavoni Professional

Yksi vaihtoehto hifistelyyn on yksinkertaiset suodatinsuppilot, kuten vaikkapa Hario V60. Ne ovat edullisia, helppokäyttöisiä ja vaativat vain veden kuumentamisen. Olen käyttänyt vastaavaaa Dripperiä mökillä ja sillä tulee erittäin hyvää kahvia eikä se vaadi sähköä!


Kahvilaitteiden hinnoilla ei ole ylärajaa ja valikoimaa riittää. Espresson ja erilaisten kahvijuomien valmistamiseen tarkoitetuista koneista ja automaateista minulla valitettavasti ei ole juurikaan kokemusta sillä minun harrastuneisuus ulottuu tähän asti.


4. Raakapavut ja paahtaminen
 
Paahtamattomia papuja

Tinkimätön kahviharrastaja ostaa papunsa raakana ja paahtaa ne itse. Hän myös tekee omia sekoituksia eri kahvilajeista ja tekee suorastaan tiedettä uuttamisesta ja siihen käytettävistä laitteista. Vain mikroskoopilla havaittava ero riittää syyksi päivittää kahvilaitteen hienomekaniikkaa. Sen enempää en tältä tasolta uskalla kirjoittaa.

 
 
 
 
Oma harrastuneisuuteni ulottuu tuohon kolmostasolle. Ostan valmiiksi paahdettuja papuja, jotka jauhan itse ja valmistan tällä hetkellä enimmäkseen Aeropressillä. Se on helppoa ja halpaa ja sopiva kompromissi kustannusten ja vaivannäön suhteen. Minulla on myös digitaalinen veden lämpötilan mittari jota käytän lähes aina. Valmistan kahvin americanona eli pidennän Aeropressillä valmistettua espressoa kuumalla vedellä. Lopputulos vastaa maun voimakuudeltaan suurinpiirtein suodatinkeittimellä valmistettua kahvia laimennussuhteen osalta.

Tällä hetkellä ehdoton suosikkini kahveista on Monsoon Malabar. Kyseinen kahvi kasvatetaan parin kilometrin korkeudella intiassa ja sadonkorjuun jälkeen altistetaan kosteilla ja lämpimille monsuunituulille parin kuukauden ajaksi, kunnes pavut saavuttaa sopivan kosteuden. Kahvin maulle on tyypillistä erittäin matala hapokkuus ja se tuntuu toimivan erinomaisesti juuri Aeropressillä valmistettuna. Näitä papuja saa Suomesta ruotsalaisen Johan & Nyströmin tai Helsinkiläisen Kaffa Roasteryn paahtamana.

Kahvin säilyttäminen

Kahvin pahimpia vihollisia on ilma, kosteus ja lämpötilan vaihtelut. Kahvin aromi alkaa pilaantumaan muutamassa minuutissa papujen jauhamisesta ja siksi pavut pitäisi jauhaa juuri ennen valmistamista. Jos kuitenkin ostat valmiiksi jauhettua kahvia, niin säilytä se alkuperäisessä pakkauksessaan ilmatiiviissä valoa läpäisemättömässä säilytysastiassa. Myös pavut kannattaa säilyttää näin. Ihan turha säilyttää kahvia jääkaapissa tai pakastimessa, jos sen käyttää muutamassa päivässä. Tällöin lämpötilan vaihtelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä.
 
p.s. Älkää ostako sitä sivettikissan paskomaa kahvia, vaikka se vaikuttaakin "hauskalta" idealta. Kahvin mausta en tiedä, mutta kissoja pidetään surkeissa oloissa ja on ylipäätään arvelluttavaa käyttää eläimiä tälläiseen tarkoitukseen.
 
 

Kommentit

  1. Opiskelijan kahvivinkki - Rainbow kahvi on melko hyvää. Aluksi vähän kitkerää. Kahvinkeittimen laatu ratkasee aika paljon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea