Siirry pääsisältöön

Osakemarkkinoiden kalenterianomaliat

Onko tänään hyvä päivä ostaa osakkeita kalenterin mukaan? Osakemarkkinoilla ilmenee edelleen joitakin säännönmukaisuuksia eli anomalioita jotka liittyvät mm. vuodenaikaan, viikonpäiviin ja kuukaudenvaihteeseen.

Minulla oli hieman luppoaikaa ja Pasi Havian erinomaisen kuukaudenvaihdeilmiötä käsittelevän kirjoituksen innoittamana lisäsin huvikseni Google-kalenteriin useimmin vastaan tulevat kalenteri-ilmiöt. Tarkemmat selitykset linkin tuolla puolen taloudellinenriippumattomuus-blogilla:


Kalenterissani on punaisella värillä merkitty todennäköiset laskupäivät ja sinisellä todennäköiset nousupäivät. Tältä näyttää esimerkiksi ensi kuukausi:

Joulukuu 2011
Joulukuun 2. päivä tänä vuonna näyttää olevan melko todennäköinen nousupäivä, koska siihen osuu kuukaudenvaihdeilmiön lisäksi toukokuuilmiön ja viikonloppuilmiön/maanantai-ilmiön positiivinen vaikutus.

Toukokuuilmiön positiivisestta vaikutuksesta puhuminen on tässä yhteydessä ehkä liioittelua, koska ilmiössä on enemmänkin kyse sen tietyille kuukausille aiheuttamasta negatiivisesta vaikutuksesta. 

En tiedä onko tutkittu ilmiöiden yhteisvaikutusta eli miten käy, jos samalle päivälle osuu useampia ilmiöitä.


Kesäkuu 2012
Tässä malliksi vielä ensi vuoden kesäkuu, jossa näkyy toukokuuilmiön negativiinen vaikutus. Lisäksi kalenteriin on merkitty amerikkalaiset juhlapyhät ja niiden positiivinen vaikutus edellisen päivän kaupankäyntiin (Holiday effect). Tämä näkyy sinisenä juhlapyhäilmiönä 13. päivä, jolloin Flag Day nostaa kursseja.

Olisi mielenkiintoista tietää ajoittaako joku osakekauppojaan näiden ilmiöiden mukaan.

Kommentit

Suositut kirjoitukset

S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksistä varmaa tuottoa

S-Etukortin käyttäminen on junttia. Koko kassajonon hidastaminen muutaman euron ostoksista saatavan naurettavan pienen bonuksen takia on lähes tulkoon alhaisinta mitä ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä. Ymmärtääkseni korttijärjestelmän kustannukset ylittävät asiakasomistajille maksettavien etujen määrän, joten koko järjestelmä on asiakasomistajien kannalta yhtä tyhjän kanssa. Korjatkaa, jos olen väärässä. Osuuskauppojen maksama korko puolestaan on monissa osuusliikkeissä melko hyvä, joten päätinpä minäkin vihdoin liittyä jäseneksi joihinkin niistä. Liityin nyt näihin:   Koron saaminen edellyttää jäsenmaksun maksamisen täysimääräisenä ja minun tapauksessani jäsenyyksistäni kertyi kustannuksia yhteensä 1000€. Sijoitus on ymmärtääkseni pommin varman, sillä osuusmaksu palautetaan täysimääräisesti, jos joskus haluaa erota osuuskaupasta. Korot toki voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta eiköhän sieltä aina jotain tule.   Käytännössä asia hoituu niin, että marssit mihin tahansa S-

Miten ostan pörssiosakkeita - käytännön ohjeet

Ties vaikka joku saisi tästä apua ja näkeepähän ummikko miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Osakkeiden valintaan en osaa antaa vinkkejä, mutta välittäjän valintaan kyllä. Pörssiosakkeiden omistaminen edellyttää  arvo-osuustiliä  ja sellaisen voi hankkia vaikka omasta tilipankistaan tai muulta arvo-paperivälittäjältä, joka ei ole välttämättä ole sidoksissa tilipankkiisi. Arvopaperivälittäjissä ratkaisevin ero on hinta. Ns. online-välittäjillä verrattuna kivijalkapankeihin on usein myös laajempi valikoima eri markkinoilta ostettavia sijoitustuotteita. Esimerkiksi ulkomaisia indeksiosuusrahastoja tai erikoisempia yrityksiä eksottisemmilta markkoinoilta voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada ostettua oman pankin kautta. Kivijalkapankkisi mainostaa sinulle varmasti mainioita tietopalveluitaan ja analyysejään, joihin pääsee käsiksi avaamalle heille arvo-osuustilin. Kokemukseni mukaan vastaavat tai jopa paremmat analyysipalvelut on saatavissa ihan samalla tavalla myös muilta välittäjiltä.

Annuiteetti, tasalyhennys, kiinteä tasaerä...

...3kk euribor, kiinteä korko, apua! Näitä on tullut kelailtua viime aikoina. Paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoitukseni ja olen päätynyt ostamaan oman asunnon. Varsinainen loppukauppa on vielä edessä ja minulla on vielä hieman aikaa kilpailuttaa lainatarjouksia. Olen pyytänyt tarjouksen OP:sta, Sampo pankista ja Nordeasta. Lainan hinnassa ja kuluissa ei ole käytännössä mitään eroa enkä siksi jaksa vaivautua enää pyytämään tarjousta muualta. Kaikki tarjoavat marginaaliksi 0,75% ja viitekoron saa valita vapaasti. Pankin edustajat kovasti painostavat sitomaan lainan kolmen tai viiden vuoden kiinteän koron jaksoon. Kokonaiskoroksi tälle viiden vuoden jaksolle tarjotaan 2,75% . Minulla alkaa aina hälytyskellot soimaan, kun pankki kovasti jotain tyrkyttää. Tuskin ne silloin ainakaan minun etuani ajattelevat. Kaiken maailman turvatuotteita tarjotaan myös, mutta ennemmin asetan kuukausierän mahdollisimman pieneksi, jotta pystyn säästämään osakkeisiin ihan oman turvani. Nordea