Ylen verkkosivujen uutinen: http://yle.fi/uutiset/yrittaja_voi_saada_asumistukea_jattituloillakin/8573362 |
Tuo uutinen vuodenvaihteessa laukaisi osaltani aikamoisen myllerryksen asumisjärjestelyissäni, vaikka minulla ei jättituloja olekaan. Uutinen kuulosti liian hyvältä ollakseen totta, joten päätin kokeilla kepillä jäätä ja jätin Kelaan asumistukihakemuksen. Listasin siihen täysin avoimesta omistukseni ja tuloni. Koska olen yrittäjä, niin tulot tässä tapauksessa koostuivat osinkotuloista ja yrittäjän työtulosta, mikä minulla on tällä hetkellä minimissään eli olen alivakuutettu. Pian kolahti postiluukusta asumistukipäätös ja aloin saamaan Kelalta asumistukea, mikä oli käytännössä n. 60% asumiskuluista.
Samaan aikaan sattui muitakin elämänmuutoksia, joiden takia oli sopiva hetki harkita muuttoa. Omistusasunnossa asumistuen suuruus on tietysti aika pieni, koska tuki kohdistuu vain yhtiövastikkeisiin. Minulla meni noin puolet tuloista asumiseen, joten minulla oli jo pidemmän aikaan kytenyt halu pienentää asumiskuluja. Päätin sitten laittaa asunnon myyntiin ja muutin vuokralle.
Nyt Kela maksaa vuokrastani sen 60% ja koska minulla ei ole enää isoa asuntolainaa taakkanani, asumiskuluni tippui huimat 1000€/kk. Tämän ansiosta pystyin laskemaan kuukausipalkkaani, mikä mahdollistaa sen, että minun ei tarvitse yrityksestäni maksaa niin paljon ansiotuloveroja, firman kassaan jää enemmän rahaa ja pystyn maksamaan itselleni firmastani hieman enemmän osinkoja tilikauden päätteeksi.
Jos jonkun mielestä tämä on härskiä sosiaalietuuksien hyväksikäyttöä, niin voin kertoa, että edellisellä tilikaudella maksoin firmastani enemmän veroja valtiolle kuin itselleni palkkaa. Koska olen alivakuuttanut itseni, minulle ei tällä hetkellä käytännössä kerry tuloihin perustuvaa eläkettä. En siis tunne huonoa omatuntoa siitä, että otan pienen siivun maksamistani veroista takaisin. Täysin laillisesti. Asumistukea maksetaan vuosittain huimat 1,7 miljardia euroa ja tästä avokätisesti asumistukijärjestelmästä saamme kiittää demareita ja vasemmistoliittoa ay-liikkeineen ja VVO:ta.
Suomen valtio kynii vähänkin hyvätuloisen kansalaisen. Minua ei ainakaan yhtään hävettäisi käyttää KELA:a hyväkseni.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaEn tuomitse sinua. Kieltämättä sama asia käväisi mielessäni kun näin uutisen. Huomaa kuitenkin, että YEL vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan, kuten sairauspäivärahoihin. Myös kaikki tapaturmavakuutkset yms. perustuvat yrittäjällä YEL-työtuloon.
Itse olen laskeskellut, että 30 000 euron työtulo tarjoaa itselleni riittävän sairauspäivärahan, mikäli semmoista tarvitsen. Olen ottanyt myös yrittäjän tapaturmavakuutuksen työ- ja vapaa-ajalle, jonka lisäksi juuri nyt vertaan tässä erilaisia terveysvakuutuksia, joka korvaisi tapaturman lisäksi myös sairauskuluja ja lääkärikäyntejä.
Oma terveys on asia, jota ei ajattele ennen kuin on liian myöhäistä. Kannattaa hieman laskea miten pärjää jos sattuu olemaan vaikkapa vain parikin kuukautta työkyvytön. Tietenkin jos on tarpeeksi omaisuutta, ei tämä ole ongelma. Mutta onko sinulla joku luotettava henkilö, jolla on tilitiedot nordnettiin ja osaa tarvittaessa myydä osakkeitasi (tai muuta vastaavaa) kun rahaa tarvitaan? Sanon vain, että miettikää miten käy, miten pärjää ja mikä on protokolla.
Jees, tiedostan tämän. En ole kuitenkaan varma tuleeko pahan päivän varalle laitettu raha paremmin sijoitetuksi työeläkeyhtiöden kautta, koska voin laittaa saman rahan myös omiiin säästöihini. Sama dilemma on minkä tahansa vakuutuksen kanssa. Tällä hetkellä minulla on firman kassassa sen verran pelivaraa, että muutaman kuukauden työttömyys tai työkyvyttömyys ei kaada taloutta.
PoistaVoitko avatata, mitä tuo alivakuuttaminen tarkoittaa?
VastaaPoistaYrittäjän eläkevakuutusmaksu määräytyy yrittäjän työeläkeyhtiölle ilmoittaman työtulon mukaan. Työtulo on yrittäjän arvio työpanoksen arvosta. Moni yrittäjä pitää yrittäjän työeläkemaksuja kalliina ja ilmoittaa työtulokseen pienimmän mahdollisen työtulon, mikä on vuonna 2016 7557,18 €/v. Näin joutuu maksamaan mahdollisimman vähän työeläkemaksuja, mutta menettää myös eläkekarttuman, sairauspäivärahan ym.
PoistaTosin pienin mahdollinen on 0 euroa, mutta se vaatii käytännössä sivutoimista yrittäjyyttä. 0 euroa syntyy myös kun arvokaskin työpanos jakautuu tarpeeksi pieniksi palasiksi useille yrityksille.
Poista